Kategorier
- hele Haldens stolthet -

DIVISJONSMUSIKKEN!

Navnet lød som en fanfare i haldensernes ører. Korpset var byens stolthet, på linje med Fredriksten festning. Når det marsjerte gjennom gatene i paradeuniformer med skinnende blanke instrumenter, stoppet haldenserne opp, lyttet og applauderte.

Navnet lød som en fanfare i haldensernes ører. Korpset var byens stolthet, på linje med Fredriksten festning. Når det marsjerte gjennom gatene i paradeuniformer med skinnende blanke instrumenter, stoppet haldenserne opp, lyttet og applauderte.

Gjennom flere år har det vært samlet inn informasjon og bilder til en minnebok om byens populære militærkorps. Den skal være en hyllest til Divisjonsmusikken, dirigentene og musikerne som har hatt sitt virke der.

«DIVISJONSMUSIKKEN – hele Haldens stolthet» tar for seg et stykke unik Halden-historie.

Et praktverk om Divisjonsmusikken

Målet var å gi ut en bok på 150 sider med en kortfattet historikk over Divisjonsmusikkens virksomhet og så mange bilder det var mulig å skaffe. Korpsets arkiv er beskjedent etter at mye materiale ble sendt ut av byen og fordelt på flere offentlige arkiver og museer.

Så gikk det over forventning å dokumentere korpsets historie. Ambisjonene og dermed også bokas volum vokste suksessivt, og vi har endt opp med et praktverk. På 304 sider illustrert med over 400 bilder fortelles den spennende historien om byens militærkorps.

De nesten 300 årene det eksisterte, var preget av opp- og nedturer, ofte en kamp for å overleve. Det har også vært glansperioder da korpset nøt en enorm popularitet. Men Forsvaret har aldri verdsatt musikken fullt ut, og kampene mot nedleggingslystne sjefer har vært mange og harde. For de resterende fem militærkorpsene er disse fortsatt en realitet.

«DIVISJONSMUSIKKEN – hele Haldens stolthet» forteller historien om det nære forholdet mellom sivilsamfunnet og korpset. Hver gang nedleggingsspøkelset viste seg, sloss haldensere og øvrige østfoldinger side om side med musikerne for å berge korpset. Det lyktes de med gang på gang – helt fram til 2002. Divisjonsmusikerne instruerte og dirigerte kor og korps over hele Østfold og var en viktig kulturfaktor.

—–

Korpset fotografert i Olaf Madsens atelier i 1882.
Brigademusikken med Oscar Borg i sentrum på Fredriksten i 1889.